Reptielen, Amfibieën en Insecten

Een gewone, bruine pad.
Deze stak begin 2023, in de winter, de weg over
Boomkikker
Boomkikker
Boomkikker
Boomkikker
Groene Kikker
Groene Kikker
Groene Kikker
Groene Kikker
Groene Kikker
Heikikker
Heikikker
Heikikker
Heikikker
Heikikker
Kolibrievlinder
Kolibrievlinder
Kolibrievlinder
Kolibrievlinder


Reptielen, amfibieën en insecten zijn allemaal koudbloedige dieren, maar er zijn duidelijke verschillen:

- Reptielen hebben schubben, leggen eieren op het land en ademen hun hele leven door longen. Voorbeelden zijn slangen, hagedissen en schildpadden.

- Amfibieën hebben een gladde, vochtige huid, leggen eieren in het water en ademen als larve door kieuwen en als volwassene door longen en hun huid. Voorbeelden zijn kikkers en salamanders.

- Insecten hebben een uitwendig skelet, 6 poten, 2 antennes en meestal vleugels. Ze leggen eieren en ademen door tracheeën. Voorbeelden zijn kevers, vlinders en bijen.



Groene Kikker:

De kikker heeft een stompe kop met een brede bek, een peervormig lichaam en altijd vier poten.
Een kikker heeft tevens lange, gespierde achterpoten, waarmee ze over flinke afstand kunnen springen.
Zwemmen kunnen alle soorten kikker redelijk tot goed, terwijl de zeker niet allemaal even goed kunnen springen. Maar aangezien ze dus allemaal stevige achterpoten hebben, kunnen ze zich in het water wel allemaal goed voortbewegen. 


Heikikker:

De heikikker is een kikkervan middelgroot formaat met een redelijk spitse snuit.
In de paartijd (februari - maart) verkleuren de mannetjes lichtblauw. Deze lichtblauwe kleur bezitten ze echter maar enkele dagen.
Heikikkers worden ongeveer 8 cm groot.


Boomkikker:

De boomkikker is een klein grasgroene kikkertje met zuignapjes aan het einde van zijn poten, Door deze zuignapjes kan hij erg goed klimmen.
Om te kwaken hebben de mannetjes een grotere blaas onder de kin, die overigens alleen zichtbaar is tijdens het kwaken. De boomkikker kan tot ongeveer 5 cm groot worden.


Salamanders:

De Salamander heeft een lange staart, met een bijpassend lang lichaam. Er zijn soorten met slechts twee poten.
De wormsalamander lijkt op een grote regenwordm en heeft ook geen functionele poten meer.
Om te zwemmen drukt de salamander zijn, of haar pootjes tegen het lichaam en maken kronkelende bewegingen met het lijf om zich voort te bewegen. Daarbij wordt de staart veelvuldig gebruikt.


Kolibrievlinder:

De kolibrivlinder, is een prachtige vlindersoort die helaas steeds zeldzamer wordt. Deze kleine vlinder, die qua uiterlijk en vlieggedrag sterk doet denken aan een kolibrie, komt van nature voor in Midden- en Zuid-Amerika.
De kolibrievlinder is een prachtig insect dat bekend staat om zijn uitzonderlijke vliegkunsten en schitterende kleuren. Met zijn lange roltong kan hij nectar uit bloemen halen, net als een kolibrie. Tijdens de balts voeren de mannetjes indrukwekkende luchtdansen uit om vrouwtjes te imponeren. Na de paring legt het vrouwtje eitjes op waardplanten, waar de rupsen zich ontwikkelen tot nieuwe, gracieuze kolibrievlinders. Deze bijzondere vlinders zijn een lust voor het oog en een fascinerend voorbeeld van de schoonheid en wonderen van de natuur.


Het beeldmateriaal van deze site mag niet, op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van: Elshout-Natuurfotografie
@Elshout-Natuurfotografie

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby