Logo elshout-natuurfotografie


Bever.
Facinerend Europees knaagdier

Zwemmende en etende bever.
Foto is populair geweest bij Vroege Vogels
Zwemmende bever
bever laat voorzichtig zijn tanden zien
Etende bever
korte ontmoeten tussen 2 bevers
Bever aan het ontbijt
Parende Bevers
Parende Bevers
Bever
Beverstaart
Bever houd zich even stil en houdt mij in de gaten
Bever laat zich even zien


De bever is echt een fascinerend dier



en een meesterbouwer van de natuur. Deze grote knaagdieren, die tot wel 30 kilo kunnen wegen, staan bekend om hun indrukwekkende dammen en lodges. Met hun scherpe tanden knagen ze aan bomen en takken om materiaal te verzamelen voor hun bouwprojecten. Een grappig weetje is dat de tanden van bevers blijven groeien, zodat ze altijd scherp blijven door al dat knagen.

Bevers zijn echte teamspelers en werken samen in familiegroepen. Ze bouwen dammen om waterstromen te blokkeren en zo vijvers te creëren. Deze vijvers bieden niet alleen een veilige plek voor hun ondergrondse woningen (ook wel lodges genoemd), maar ze helpen ook het ecosysteem door nieuwe habitats voor andere dieren te creëren.

Een ander interessant aspect van bevers is hun ingenieuze bouwtechnieken. Ze gebruiken modder, stenen en hout om stevige constructies te maken. Hun dammen kunnen zo groot zijn dat ze van satellietbeelden te zien zijn! En wist je dat bevers zelfs doorgangen en kamers binnen hun lodges maken? Deze kamers zijn vaak droog en warm, perfect voor het grootbrengen van hun jongen.

    
    
    
    
Rustende bever in de verte
Bever schud zich even uit
Net te hoog - Bever
Bever - Dat lukt net :-)
Bever - Even krabben
Bever in het ochtendzonnetje
Bever in het ochtendzonnetje
Bever, nog even wat snacken voor het slapen gaan
Bever laat even zien hoe het eten van een takje gaat
Bever laat even zien hoe het eten van een takje gaat
Bever neemt takje mee naar de burcht
Bever lekkere blaadjes :-)
Nog even snacken voor het slapen gaan
Bever komt even "HALLO" zeggen
Bever wil niet op de foto

Bevers zijn vooral actief in de schemering en 's nachts. Ze hebben een goed ontwikkeld reuk- en gehoorvermogen, wat hen helpt om gevaar te detecteren en voedsel te vinden. Hun dieet bestaat voornamelijk uit boomschors, takken en waterplanten. Hoewel ze langzaam op het land bewegen, zijn ze uitstekende zwemmers met hun platte staart die als een roer fungeert.

Bevers hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. In de 17e en 18e eeuw waren bevervachten enorm waardevol en werden ze verhandeld voor de productie van hoeden en kleding. Dit leidde tot intensieve jacht, waardoor hun aantal drastisch afnam. Gelukkig hebben beschermingsmaatregelen ervoor gezorgd dat de beverpopulatie in veel gebieden weer groeit.

Dus de volgende keer dat je een rustige vijver ziet met een dam van takken en modder, denk dan aan de ingenieuze bevers die dit alles hebben gebouwd. Ze zijn echt de architecten van de natuur!


Er werden paartjes bevers uitgezet in de Biesbosch, want voortplaning was gewenst.
In de beginjaren ging dat niet zo als men wilde, maar nu, ruim 30 jaar later zitten er naar schatting 300, in het wild levende, bevers in de Biesbosch.

Een succes dus :-)

    
    

Elshout Natuurfotografie
Natuurfotografie als hobby