Bevers zijn vooral actief in de schemering en 's nachts. Ze hebben een goed ontwikkeld reuk- en gehoorvermogen, wat hen helpt om gevaar te detecteren en voedsel te vinden. Hun dieet bestaat voornamelijk uit boomschors, takken en waterplanten. Hoewel ze langzaam op het land bewegen, zijn ze uitstekende zwemmers met hun platte staart die als een roer fungeert.
Bevers hebben ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. In de 17e en 18e eeuw waren bevervachten enorm waardevol en werden ze verhandeld voor de productie van hoeden en kleding. Dit leidde tot intensieve jacht, waardoor hun aantal drastisch afnam. Gelukkig hebben beschermingsmaatregelen ervoor gezorgd dat de beverpopulatie in veel gebieden weer groeit.
Dus de volgende keer dat je een rustige vijver ziet met een dam van takken en modder, denk dan aan de ingenieuze bevers die dit alles hebben gebouwd. Ze zijn echt de architecten van de natuur!
Er werden paartjes bevers uitgezet in de Biesbosch, want voortplaning was gewenst.
In de beginjaren ging dat niet zo als men wilde, maar nu, ruim 30 jaar later zitten er naar schatting 300, in het wild levende, bevers in de Biesbosch.
Een succes dus :-)