Het ree is een sierlijk en wendbaar hert
dat veel voorkomt in Europa. Deze elegante dieren staan bekend om hun grote ogen, slanke poten en schattige, witte staart. Maar wat echt fascinerend is, is hun voortplantingscyclus en dieet.
Zwangerschap bij reeën
De voortplantingscyclus van het ree is vrij uniek. De paartijd, ook wel bronsttijd genoemd, vindt meestal plaats in juli en augustus. Wat bijzonder is, is dat de embryo's pas in december beginnen te groeien. Dit fenomeen staat bekend als "embryonale diapauze," waarbij de bevruchte eicel een paar maanden in een rustfase blijft voordat de ontwikkeling echt begint. Hierdoor wordt de draagtijd verlengd tot ongeveer 10 maanden, zodat de geboorte van de kalfjes in de late lente of vroege zomer valt, wanneer de overlevingskansen het grootst zijn door de overvloed aan voedsel en mildere temperaturen.
Reekalveren worden meestal in mei of juni geboren en een vrouwtje krijgt meestal één of twee kalfjes per keer. De kalfjes zijn bedekt met witte stippen om hen te camoufleren in het hoge gras, en ze blijven de eerste weken goed verstopt terwijl hun moeder hen bezoekt om te zogen.